Széles konszenzuson alapszik, hogy csapatépítésre szükség van, hiszen hatékony munkát és gyors problémamegoldást csak egy összetartó, egymást jól ismerő munkaközösségtől várhatunk. A csapatépítő programok többsége szórakoztatásra, móka, kacagásra épül. De mi van akkor, ha ez nem elég? Vagy fogalmazzunk úgy, tudunk valami jobbat.

a sikeres on-boarding

A világunk egyre gyorsuló ütemben változik. A technológiai robbanás és a klímaváltozás kihívásainak való megfelelés mellé a pandémia generálta társadalmi következmények, a home office elterjedése, az izoláció is felzárkózott. Ebben a helyzetben a munkavállalókat nem a csillogó nagy durranások segítik az elköteleződésben. Nem a pénzszórás, a nagy költségvetésű eventek a hatásosak, hanem az odatartozás, a csapathoz tartozás érzésének megteremtése. Nem a lenyűgözés, hanem a bevonás a cél. Nem lehengerelni kell a dolgozókat, hanem felemelni. Megteremteni annak a lehetőségét, hogy a munkatársak részesei lehessenek akár a céges stratégia megalkotásának. Felértékelődött a csapathoz tartozás, de az is, ha mindannyiunknak része van a ’nagy közösben’. A mai munkaerőpiacon tevékenykedő új generációk nem fogaskerekek szeretnének lenni a gépezetben, hanem célkitűzések alakítói.

A csapatépítés szemléletmódja változóban van

A teambuildinget fel lehet használni csapat együttműködés fejlesztésére is. Ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy nincs szükség lazításra, közös szórakozásra, mert nagyon is megvan annak a helye, szerepe. Inkább arról szól ez az új irány, hogy szélesíteni tudjuk az opciókat, vállalati értékeket hangsúlyozhatunk.

Ebben a csapatépítés másként szemléletben nem jutalmazni szeretnénk időnként a kemény munkára fogott dolgozókat, amikor már nem bírják a hajtást, hanem arra ösztönözni őket, hogy teljes jogú csapattagként legyenek a cég célkitűzéseinek, és benne a saját sorsuknak az alakítói. A bevonódás segíti az elköteleződést, ami a munkaadók elemi érdeke, hiszen napjainkban mindenki stabil munkaerőre vágyik.

Együtt gondolkodni, egy célért tenni

A közös cél együttes kialakítása azt eredményezi, hogy aki részt vett a megfogalmazásában, teljes erőbedobással fog dolgozni az eléréséért is.

Az élményadás mellett – és nem helyett – együtt gondolkodásban, akciótervezésben és közös vízióalkotásban hiszünk. Lehet kombinálni a kettőt, a közös élményszerzést kollektív feldolgozás, elemzés és vállalati értékrend meghatározás követheti. Megkereshetjük közösen az együttműködés azon területeit, ahol a csapattagok megélik saját hatékonyságukat. Olyan feladatokat oldhatunk meg közösen, amelyek segítik a csapat tagjai között az együttműködést, és lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy képességeiket, szakmai kompetenciáikat is fejlesszék.

Az elkötelezettség növelése mellett a csapatépítés másik fontos feladatköre a csapattagok közti kapcsolódások elősegítése, amit a feladatmegoldásokban való egyenrangú részvétel szintén nagyban megsegít. Egyértelmű kapcsolat van a csapattagok közti személyes kötelékek és a dolgozók elkötelezettségi szintje között. Egy nemrégiben készült Gallup-tanulmány kimutatta, hogy a szoros munkahelyi barátságok 50 százalékkal növelik az alkalmazottak elégedettségét. Azoknak akiknek a legjobb barátjuk ugyanazon a munkahelyen dolgozik, meghétszereződik  a cég iránti  lojalitása. Az elkötelezett munkavállalókkal dolgozó cégek pedig olyan mutatókban előzik meg a versenytársaikat, mint nyereség, termelékenység és forgalom – nem lényegtelen szempontok ezek. Magától értetődő, hogy az a  dolgozó, aki közelebb kerül a csapattársaihoz, kiegyensúlyozottabban végzi a munkáját és boldogabb lesz munkahelyén kívül és belül is.