Új munkahelyi szerepbe kerülve – legyen szó akár cégen belüli előléptetésről, akár idegenként érkezve – legtöbben bizonyos fokú szorongást éreznek. Ez a stressz csak fokozódik vezetői szerep betöltésekor. Akkor sikeres az on-boarding, ha ennek során a felső vezetők, a kollégák és a beosztottak egyaránt segítik az új csapattagot. De sok akadályt kell leküzdeni.

a sikeres on-boarding

Könnyen félresiklik az on-boarding, ha az újonnan érkezett nem érti a szervezet működését, vagy nem adaptálódik könnyedén a meglevő közegbe, esetleg küzdelmes számára, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a csapattal, a vezetőkkel, a külső partnerekkel.

De fókuszáljunk a megoldásra!

A sikeres on-boarding három pillére

Technikai tanulás, vagyis a basic skillek

Ez arról szól, hogy megértsük, mi kell a munka sikeres elvégzéséhez. Magában foglalja az ügyfelek, a termékek, a technológiák és rendszerek megismerését, valamint a szervezet szerepeinek, céljainak, képességeinek, sajátosságainak feltérképezését.

Kollégaként az alábbiakat érdemes megfontolni:

 • Mit tudok adni, hogy gyorsan átlássa az ügyfeleinket, termékeinket, rendszereinket, futó projekteket?
 • Milyen kulcsfontosságú jelentések vagy termékinformációk lennének hasznosak számára?
 • Milyen korábbi tapasztalatokat érdemes megosztanom vele, amelyek a jelenleg futó ügyek kezelésében segíthetnek neki?
 • Milyen technikai felülethez kell hozzáférést adnom, hogy elérje a számára fontos információt?

Kulturális tanulás, vagyis a „hogyan is zajlanak itt a dolgok”

Arról szól, hogy az új csapattag megértse a kulcsfontosságú viselkedési normákat, amelyek szabályozzák a mindennapi működést. Például felfedezi a reggeli, az ebéd, a kávészünetek menetrendjét és szokásait, elsajátítja a cég belső nyelvét. Megismeri mindennapok dinamikáját, vagyis azokat az íratlan szabályokat, amelyeket a munkatársak már rutinból követnek, de az újonnan érkező számára még idegen.

Hogy segítsük az új csapattagot, az alábbiakra adjunk választ:

 • Melyek azok a cégkultúra-specifikus elvárások, amelyeket tudnia kell?
 • Milyen íratlan szabályokat érdemes követnie?
 • Hogyan zajlik nálunk a meetingrend, a kávészünet, az ebéd, a szülinapok ünneplése stb.?
 • Milyen közös szakzsargont beszélünk?

Politikai tanulás, vagyis a döntésmechanizmusok világa

Legfőképp a döntések meghozatalának, a hatalom és a befolyás működésének megértését, valamint a kulcsfontosságú érdekelt felek azonosítását és a döntéshozatali folyamatok tisztázását jelenti. Ki, miről dönthet, és milyen gyorsan.

Vegyük végig az alábbi fontos kérdéseket:

 • Kik azok a kulcsfontosságú érintettek, akikkel az új kollégának a közeljövőben találkoznia kell, és van-e valami, amit meg kell osztanom velük kapcsolatban, ami hasznos lenne számára?
 • Kik azok a kulcsfontosságú partnerek, akikkel együtt kell működniük a stratégiai kezdeményezések előremozdítása érdekében?
 • Mely külső partnerekkel működünk együtt szorosan? Mi a hierarchia a beszállítóink, partnereink közt?

Vezetőként, kollégaként, beosztottként egyaránt tudjuk segíteni az új csapattagot, hogy hamarabb beilleszkedjen – mind szakmailag, mind emberileg. A jó hír, hogy egy sikeres on-boarding már nehéz azt rosszul csinálni. A titok a támogatásban rejlik. Nehéz új szerepben rögtön helyt állni, ezért a segítségnyújtás, az informálás és a hallgató fül felajánlása nagyon hasznos lehet annak, aki egyszerre tanul be és próbál teljesíteni egy új pozícióban.