A falmászás az egyik kedvenc flow tevékenységem, emellett kiváló csapatépítő a 14 éves, erősen kamaszodó fiammal. Vezetésfejlesztési szakértőként pedig úgy látom, hogy kevés olyan sportág van, ami ennél tisztábban leképezi azokat a helyzeteket, amiben a vezetők nap, mint nap találják magukat. Többek között, az alábbi 5 vezetői készséget erősíthetjük falmászás közben.

a sikeres on-boarding

1. Tervezés, taktikai felkészülés.

Ha egy komolyabb falra fel szeretnénk jutni, elengedhetetlen, hogy legalább egy laza, kezdeti tervvel rendelkezzünk, a fogások fajtáit, távolságát, helyzetét és a kihívásos pontokat illetően. Taktikailag felkészültnek kell lennünk, mivel minél többet hibázunk, pl. keveset vagy rosszul használjuk a lábunkat, kihagyunk egy pihenőpozíciót, annál inkább csökkentjük esélyeinket a sikeres feljutásra.

2. Döntéshozatal időnyomás alatt

A kezdeti tervek elvisznek egy bizonyos pontig, ám a fal számos pontján újabb döntéshozatalra lesz szükség, amelyen a mászás (a projekt) sikere múlhat. Emellett, mivel folyamatosan fogy az erőnk, és így az időnk is, ahhoz hasonlít a helyzet, mint amikor a projekt során vészesen közeleg a határidő vagy folyamatosan csökkenő erőforrásokkal kell továbbhaladnunk, magasabbra jutnunk.

3. Rugalmasság, adaptáció, kreativitás

Egy komolyabb falon biztosan lehet számítani arra, hogy meglepetések érnek, pl. a fogások és a fáradás miatt, így ezekhez az új helyzetekhez alkalmazkodnunk kell fejben. Számos vezetővel találkozom, akik nem állnak meg munkanap, munkahét közben, így elesnek a „zoom out” adta új ötletek, meglátások lehetőségétől, illetve nem képesek elengedni a korábbi elképzeléseket és helyettük újakat készíteni.

4. Kitartás, fókusz, stressz tűrés

Egy nehezebb falon az önmagunkba vetett hit és alázat egyedi keverékével lehetünk sikeresek. Nem alapozhatunk hasonló falakon szerzett korábbi sikereinkre, ugyanakkor erős hittel kell rendelkezni önmagunkban, hogy képesek leszünk feljutni. Egy fontos erőforrás / készség a vizualizáció, amelynek segítségével elképzeljük magunkat a fal különböző pontjain. Tapasztalatom szerint erős korreláció van mind a falon, mind a vezetői munkában aközött, hogy látni tudjuk-e magunkat képzeletben a célban, és hogy valóban elérjük-e azt a célt.

5. Bizalom és felelősségvállalás

A falon a csapattag biztosítással halad felfelé, s míg egyfelől bízunk abban, hogy sikeresen feljut, másfelől fel vagyunk készülve az esetleges hibázásra vagy váratlan, dinamikus mozgásokra is, ahol hirtelen alakulhat ki vészhelyzet, és adott esetben a projekt sikere és a csapattag biztonsága kerülhet veszélybe. Fantasztikus csapatösszetartó élmény a falon és a vezetői munkában is, amikor valaki a csapatban hibázik, elfárad, megcsúszik vagy leesik, és érzi, hogy a többi csapattag igenis megtartja.

A vezetői analógiák sorát még tovább is lehetne fűzni. Tökéletes sport, ha a fentieken túl fejleszteni szeretnéd a koncentrációt, az akaraterőt és a bátorságot, no meg az alkar, felkar és hát izomzatát is. A feltétlen bizalmat és a felelősségérzetet a másik iránt. Csakúgy, mint a csapatunkkal, egymás kezébe tesszük a sikerünket, az életünket.

Vezetőként, te milyen falat mászol jelenleg?