digitális transzformáció

Arról, hogy egyre digitalizálódó világban élünk, nem is érdemes szót ejteni, mert már közhely. Arról viszont kevesebben beszélnek, hogy a kétségtelenül áldásos digitális transzformáció milyen hátrányokkal jár, milyen kihívásokat támaszt a vállalatvezetőkkel szemben humán oldalon. Ennek megválaszolására érdemes az elvárások felől közelíteni.

Mit várunk el manapság egy vezetőtől?

Hatékony értékesítést, alacsony költségeket, folytonos üzletmenetet: azaz stabilan hozza az üzleti célokat… …és mindeközben irányítsa jól a csapatát, azaz végezzen hatékony humánmenedzsmentet, képezze szakembereit, tartsa alacsonyan a fluktuációt, jól teljesítő team-je legyen. Ennek tetejében még általában apró ráadásként a digitális transzformációt is megnyerik, mint kötelező projektet. Pedig a humán erőforrások hatékonysága nem állandó, és különösen nem egyenletes a szellemi teljesítményünk virtuális környezetben.

Mind ezek összeegyeztetése nem triviális, különösen, hogy a VUCA világ körülményei nem ennek kedveznek: hiszen a piac folyamatosan változik, egyre komplexebbek a szolgáltatások és nem mindig egyértelműek a befutó trendek. Mindezt pedig a legmagasabb hőfokon fűti a technológia folyamatos fejlődése. Most már szinte minden iparágban jelen van projekt-, vagy akár szervezeti szinten is a digitális transzformáció. Csak érintve a témát: ma már minden szektorban megkerülhetetlen az online marketing és ehhez szorosan kötődő Customer Experience (CX), de már a küszöbön van az MDM-el (Mobile Device Management-el) egybekötött CRM is, a komplex adathalmazok informatív elemzése (Big Data), vagy a mobil eszközön futó értékesítést támogató szoftverek. Illetve, ha netán már ezt is magunk mögött tudjuk, akkor se szusszanhatunk: rövidesen fel kell készülnünk az ügyfél-kiszolgálás robotizációjára: a Mesterséges Intelligencia alapú virtuális asszisztensek bevonására, vagy minimum egy jól működő chatbot bevezetésére.

De mit hoznak ezek a technológiai változások a humán oldalon?

 • Első lépésben, amikor bejelentenek egy új rendszerbevezetést: elutasítást;

 • aztán a bevezetés folyamán: kínkeserves tesztelést és ezzel együtt kimerültséget;

 • majd pedig, a rendszer birtokbavételekor, sok-sok béna-kacsázást és bosszúságot.

Csak ez után, – feltéve, hogy sikerült a rendszer bevezetése és kellő management támogatást is kapott – jöhet el egy pillanatnyi áldott állapot, amikor a dolgozók élvezik az új rendszer adta kényelmet, funkcionalitást.

De sajnos itt a történetnek még nincs vége. Hiszen a digitális transzformáció lényege, hogy átalakítja a teljes üzletmenetet, így jön a következő rendszer bevezetése, majd a harmadik és így tovább. Ha ez nem lenne elég, a menedzsment hamarosan rájön, hogy az új funkciókat egyszerűsíteni-, az adatokat pedig azonnal láttatni szeretné. Így azok felköltöznek az okos eszközökre: tabletekre, mobil telefonokra, stb. Innen már mindenki „nézegetheti” ebédszünetben, hazafelé a buszmegállóban, vagy éppen otthon. Majd ha ebben kimerült az egyszeri dolgozó, még otthon gyorsan megnézi a saját e-mail-jét és „check-olja a post-okat” a közösségi oldalakon, majd kidől. Megint eltelt a nap – úgy, hogy senkivel nem beszélt (legalábbis verbálisan).

Mit tehet ebben a környezetben egy felelős vezető?

Nem elég a piaccal lépést tartani, akár előtte járni, muszáj elsőnek lenni és innoválni, mindeközben ott vannak az emberek, akik stabilitást, élhető körülményeket, kiszámítható munkát és elegendő magánéletet várnak. Na és persze e-mellett vannak még olyan igényeik is, amelyekről maguk sem tudnak: kiegyensúlyozott psziché, lelki egészség, emberi kapcsolatok, minőségi idő.

A jó vezetőnek tehát abban rejlik a felelőssége, hogy a piac és üzlet által megkövetelt digitalizációs törekvések mellett (és digitális transzformáció arányában) tegyen a digitális fertőzés, az emberek géphez kötöttsége és a kiégése ellen is!

Fontos, hogy a mindennapi munkában legyen szerepe a humán faktornak és ne csak a teljesítményértékelés formájában! Egy jó menedzsernek észre kell venni, amikor az emberei már túl vannak terhelve az innováció „áldásaival”, túl vannak digitalizálva, többet vannak projektre delegálva, mint amennyit a saját munkájukkal foglalkoznak. Ehhez folyamatosan fejleszteni kell az ellenállóképességüket és gondoskodni a fejlesztésükről!

Konklúzió: milyen környezetet kell hát egy vezetőnek kialakítania?

A megoldás nyilván nem az az innováció visszafogásában van, hiszen az visz előre, az hoz versenyelőnyt, az könnyíti meg a munkát. A keresnivaló a másik oldalon van, az emberin:

 • Egyrészről a vezetőknek ”coach manager”-ekké kell válni: olyan soft skill-ekre van szükségük, mint az érzelmi intelligencia, a nyitott kommunikáció, fejlesztői attitűd; továbbá időt és energiát kell tudnia szakítani a humán képzésekre, kommunikációs tréningekre, karrier tanácsadásra és közösségépítésre. A jó hír, hogy ezek viszont egytől egyig jól fejleszthetőek.

 • A másik pedig az Employer branding: olyan inspiratív és hívogató munkakörnyezet kialakítása, amely nem csak a munkakörnyezet minőségét célozza, hanem élménnyé teszi a munkahelyet. Nagyon sok egyszerű példa van arra, hogy mitől szeretnek az emberek bejárni egy helyre szemben a másikkal és mik azok az apróságok, amikről büszkén mesélnek a barátaiknak. És itt már nem csak olyan szolgáltatásokról beszélünk, mint a sportra és egészséges életmódra kínált lehetőségek, hanem azokról az elemekről, amelyek a dolgozói élményt (~Employee Experience) célozzák:

  • gamification, outdoor események, csapatjátékok
  • inspiratív munkakörnyezet
  • innovatív projekt feladatok
  • egyedi továbbképzési lehetőségek
  • közössági események, izgalmas élmények – szigorúan off-line!
  • és persze a laza együttlétek: közös reggeli kávé, közös ebéd, esti összejövetelek

A sor még folytatható és további kreatív eszközökkel kiegészíthető. Egyszóval a cél, hogy ragadjuk ki az embereket a taposómalomból olyan eszközökkel, amelyek szerethetővé teszik a munkahelyet, és a siker garantált!

Azok a vállalatok, akik ebben a szellemben kezdték el átalakítani munkahelyi környezetüket, a fluktuáció drasztikus visszaeséséről és a munka hatékonyság javulásáról számoltak be!

Hát mire várunk? Itt az alkalom, hogy a mi a cégünk is a digitális mellett legyen humán is!

1 Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous