Életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük, így egyáltalán nem mindegy, milyen légkör alakul ki a cégen belül. Amikor a vállalati well-beingről, vagyis a munkavállalók jóllétéről beszélünk, akkor nem csupán a jó munkahelyi légkörről van szó.  A well-being ennél jóval összetettebb, és ha cégvezetőként elsajátítjuk ezt a készséget és adaptáljuk a vállalaton belül, akkor nemcsak a dolgozók lesznek hálásak érte, hanem mi is profitálhatunk belőle.

well-being a munkahelyen

Hogyan jelenik meg a well-being a munkahelyen?

A munkatársak jóllétét iránymutatóként lehet értelmezni, amely a mentális-fizikai-érzelmi-gazdasági egészségen alapul.  Egyfajta katalizátorként fokozza a produktivitást, a dolgozók lojalitását és biztonságérzetét, ez pedig végső soron a profiton is meglátszik majd. Cégvezetőként ezt nagymértékben támogathatjuk, hiszen a munkaidő-magánélet egyensúly, a fizetés, és a biztonság, megbecsültség érzése jelentősen hozzájárul a well-beinghez.

De miért is ennyire fontos a munkatársak jólléte?

Amennyiben a dolgozók nem kielégítőnek ítélik meg az általános munkahelyi állapotot, az negatívan hat a munkateljesítményükre. Ez hosszú távon akár toxikussá is teheti a légkört, és nagymértékben csökkentheti a kollégák, a felettesek és a munkahely iránti lojalitást. Vagyis, ha a munkavállaló kap egy jobbnak tűnő lehetőséget, azonnal lecsap rá, és otthagyja a toxikusnak vélt munkahelyét.

Mindez fordítva is igaz: amennyiben vezetőként odafigyelünk a munkahelyi well-beingre, akkor a munkavállalók termelékenysége és lojalitása növekszik, és az általános munkahelyi légkör is sokkal jobb lesz. Ennek az is része, hogy a különböző generációk – legyenek ők ezredfordulósok, boomerek, vagy az Y-generáció tagjai – jól kijöjjenek egymással, és támogassák a másik munkáját. Ide illeszkedik a munkahelyi well-aging, amelyről bővebben egy korábbi videónkban beszéltünk.

A well-being 5 területe

5 fókusz területre érdemes cégvezetőként is figyelnünk. Ezek sorban:

  • a fizikai,
  • a társas,
  • az anyagi,
  • a karrier,
  • és a közösségi jóllét.

A Gallup Intézet felmérése érdekes képet fest a munkavállalók helyzetéről: az emberek 66%-a érzi azt, hogy az 5-ből legalább 1 pont teljesül, míg összességében csupán 7%-a érzi azt, hogy munkahelyén mind az 5 pont jelen van. Épp ezért tartjuk küldetésünknek azt, hogy fejlesszük a hazai cégek vezetőinek jólléttel kapcsolatos készségeit, hiszen mindenkinek a jól felfogott érdeke, hogy ez megfelelően működjön.

A jóllét megteremtésének képessége

Hogy a fent leírtak a gyakorlatban is visszaköszönjenek, ajánljuk március 2-án induló Jóllét támogató vezetés képzésünket, amelynek keretén belül részletesebben is bemutatjuk a well-beinget valamint azt, hogyan építhető ez be hatékonyan és gördülékenyen a munkahelyi környezetedbe.

Jelentkezz képzésünkre az alábbi linkre kattintva.