A coaching egy olyan folyamat, amely segíti az egyéneket vagy a csapatokat teljesítményük javításában és céljaik elérésében. Együttműködési kapcsolat a coach és a coachee között, ahol a coach támogatást, útmutatást és visszajelzést ad a coacheenak, hogy segítse a fejlődését és a növekedését. Mi a környezet szerepe ebben a folyamatban, és mennyiben gátolja azt a digitális tér?

a sikeres on-boarding

A környezet a coachingban

Az a környezet, amelyben az ülések zajlanak, jelentős hatással lehet a kapcsolatra és a folyamat eredményeire, a közösen elért sikerekre. A coachnak ismernie kell a fizikai környezetet, amelybe meghívja a coacheet, gondoskodnia kell arról, hogy egy biztonságos, támogató és befogadó teret alakítson ki, amely elősegíti a tanulást és a fejlődést.

A fizikai környezet jelentősen befolyásolhatja jelzéseivel az ülések minőségét, a megélést, az emlékezést és a tanultak elmélyülését.

  • Vizuális jelzések: az ülés során a közösen megtapasztalt vizuális élmény is hat a résztvevőkre – jobban emlékeznek, ha egy konkrét helyhez, látványelemhez tudják kötni az átélteket.
  • Esztétikai vonzerő: ez egyedi környezet pozitív és kényelmes légkört teremthet, amely fokozhatja az ügyfél elkötelezettségét és összpontosítását az ülések során.
  • A környezet hangjai: A megfelelő élmény audio elemekkel is kialakítható, például nyugtató zenével vagy természeti hangokkal, amelyek elősegítik a nyugodt és békés légkör megteremtését. Ez segíthet abban, hogy a coachee koncentrált, nyugodt és elkötelezett maradjon a coaching ülések során.
  • Érzékszervi élmények: A tér illata, textúrái, színei tovább stimulálják az érzékszerveket, és képesek fokozni a megélést. Például az olyan illatok, mint a levendula vagy a borsmenta, segíthetnek megnyugtató és pihentető környezet kialakításában, míg az élénk színek, mint a narancs vagy a sárga segíthetnek a kreativitás és az energia serkentésében. Ezeknek is lehet szerepe az élmény maradandóságában.

A képernyő előtti ülések a megélést csorbítják

Sok szakember választja ma már – vagy saját kényelme érdekében, vagy az ügyfele kérésére – a digitális üléseket. Viszont ez teljesen kiveszi a tapasztalás, élmény, emlékezés hármasát. Általában videókonferencián zajlik, ami azt jelenti, hogy a nem verbális jelzések, például a testbeszéd kevésbé láthatóak vagy nehezebben értelmezhetők. Ez megnehezítheti a coach számára az ügyfél igényeinek megértését és a hatékony tanácsadást.

Ezenkívül problémásabb a mélyebb, személyes kapcsolat kialakítása a szakember és a coachee között. Ezzel azt érhetjük el, hogy még lassabban nyílik meg nekünk az ügyfél, több ülés szükséges az áttörések eléréséhez. Ez pedig korlátozhatja a coach azon képességét, hogy személyre szabott visszajelzést és támogatást nyújtson.

Jobban elkalandozik a fókusz magáról az ülésről, hiszen az „csak egy” az online meetingek sorában, és ha csak egy kattintással el lehet navigálni a videóhívásból – például az e-mailekhez, vagy a közösségi médiából érkező értesítésekre – akkor az „átzsilipelés” se történik meg, nem érkezik meg a coachee és nem reflektál az elhangzottakra. Ez gátolja a részvételt, a megélést, az elmélyülést. Van olyan coachee, aki vállalja a Győr-Budapest kocsikázást, mert az-az 1-1 óra szerinte kell a ráhangolódáshoz, és a történtek feldolgozásához.

A személyes coaching során a szakember tudja figyelni a coachee egész testének nonverbális jeleit, amelyek számára sokat mondanak, és tud rájuk reagálni. A coachee számára pedig élmény szempontból marad meg jobban a személyes ülés.

Ezért szeretik ügyfeleink mi margitszigeti sétaCOACHikázásunkat. Ugyanezen az elven alapult, vagyis azon, hogy a coach és a coachee egy nem megszokott környezetben dolgozzon együtt, személyesen. A környezetet, a mozgást és a szakértelmünket vegyítjük ebben a programban, amely magában foglalhat akár egy DISC  és motivátor felmérést és az ehhez kapcsolódó személyes tanácsadói konzultációt.

Érdemes átgondolni az online és személyes coachingok arányát egy folyamatban, és lehetőleg az előző mellett dönteni, amikor csak lehet.